23/3/18

Συγκέντρωση για τις ΣΣΕ το απόγευμα της Τρίτης 20 Μάρτη

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων. Χαιρετισμό έκανε ο Κώστας Αγριγιάννης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του ΔΣ του παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος.
Στη συνέχεια, με πανό που ανέγραφε, «Δυναμώνουμε την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, κόντρα σε κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ - ΝΑΤΟ», ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Ο χαιρετισμός του αντιπροέδρου του σωματείου μας
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Δεν είναι τυχαίο το ζήτημα των ΣΣΕ ως κεντρικό θέμα της σημερινής μας συγκέντρωσης. 
Είναι κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης με τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που την υπηρετούν. Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, που επιδρά στις συντάξεις, τις παροχές, τα επιδόματα, που αφορά το σήμερα, ως ελάχιστη προστασία από την αγριότητα της εκμετάλλευσης.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο που δραστηροποιείται το Σωματείο  των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, αλλα και σε κάθε αλλο κλάδο, αφορά τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και αυτό γιατί εξασφαλίζει τη βάση αμοιβών και όρων εργασίας για όλους, βάζει εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας μας, ανοίγει το δρόμο να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας.
Η ύπαρξη των ΣΣΕ ήταν και παραμένει αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε απέναντί μας τους εργοδότες, το ΣΕΒ, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ. Αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις έχουν συγκροτήσει μέτωπο και χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους για να εμποδίσουν την οργανωμένη δράση και πάλη στον αγώνα για να δούμε καλύτερες μέρες. Στο πλευρό τους έχουν άξιους συμμάχους, τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, από πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι και τη ΓΣΕΕ, άλλωστε τους θέλουν για να τους βγάζουν από τη δύσκολη θέση, να κάνουν τη "βρώμικη δουλειά", να υποτάσσουν την πάλη και τον αγώνα στα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Ρωτάμε : Δεν είναι αναγκαία η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας  στους εργαζομένους στις εταιρείες Logistics με όρους προς το δικό τους συμφέρον?
Οι οποίες Εταιρείες Logistics, εμφανίζονται κατά δεκάδες κάθε μήνα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» με την δημιουργία του Θριασίου Πεδίου σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων έχει παγιώσει εκατοντάδες συνάδελφοι να εργάζονται στις αποθήκες για πενιχρά μεροκάματα. Οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για εργασία και προσλαμβάνουν με 15 και 18 ευρώ την μέρα, ακόμα και με συμβάσεις ημέρας. Πολλοί δουλεύουν «μαύρα». Η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η δουλειά με το έργο, την παραγγελία, το κομμάτι είναι κι αυτή που καθορίζει πόσα μεροκάματα κι αν θα κάνει ο συνάδελφος.
Μιλάμε για ΣΣΕ προς το συμφέρον του εργαζόμενου, ΣΣΕ που να του εξασφαλίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τη ασφάλεια του και να προχωράμε μπροστά.
Αντίθετα βλέπουμε σήμερα συμβάσεις εργασίας να υπογράφονται από εργοδοτικά σωματεία που μόνο προς το συμφέρον του εργαζόμενου δεν είναι. 
Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη σύμβαση και ο κανονισμός εργασίας που υπέγραψαν τα 2 εργοδοτικά Σωματεία στα Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.  Η εν λόγω σύμβαση που αυτοαποκαλείται ως συλλογική, μόνο συλλογική δεν είναι. Δεν είναι τίποτε άλλο από το σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Σε αυτό το σχέδιο θέλουν τους εργαζόμενους στοιχισμένους πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε τονίστηκε ποικιλοτρόπως και στις ανακοινώσεις των επιχειρησιακών σωματείων που την υπέγραψαν.   
Ένα χαρακτηριστικό αυτής της ξεδιάντροπης σύμβασης είναι ότι Αποτελεί χτύπημα σε κατοχυρωμένα δικαιώματα (μισθός, επίδομα γάμου και  προϋπηρεσίας ) βαπτίζοντας τα ως επιδόματα προσωπικής παροχής, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Ενώ παράλληλα συνάδελφοι η εταιρεία του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ προχωρά ως το τέλους του έτους σε κλείσιμο περίπου 40 καταστημάτων και καταλαβαίνεται το τι αυτό σημαίνει.
Συνάδελφοι,
Ο δρόμος της ανάκαμψης, της ανταγωνιστικότητας, που υπόσχονται οι εκάστοτε κυβερνώντες και η σημερινή κυβέρνηση, δεν μας αφορά! Για μας δεν έχει καμιά προοπτική. Αφορά τα κέρδη μιας χούφτας ισχυρών σε κάθε κλάδο . 
Ο δικός τους δρόμος πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, της φτωχολογιάς και των οικογενειών τους, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, σε νέα συσσώρευση πλούτου, δηλαδή σε νέα σφοδρή καπιταλιστική κρίση, μέχρι και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το μοίρασμα των αγορών, των δρόμων της Ενέργειας και των σφαιρών επιρροής. 
Αυτό το βλέπουμε ολοζώντανο μπροστά μας και κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορος απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Το συμφέρον μας είναι στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και το μακελειό. Οι εργαζόμενοι να μη χύσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των εμπόρων όπλων. 
Να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου με τις βάσεις του θανάτου και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για νοσοκομεία,  σχολεία, και τους μισθούς μας δεν έχουν λεφτά, για αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, υποβρύχια, συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στο μακελειό δίνουν άφθονο χρήμα.
Η δουλειά που ανοίξαμε για το ζήτημα των ΣΣΕ δεν τελειώνει σήμερα εδώ.
Συνεχίζεται μέσα στους χώρους δουλειάς και στην οργάνωση της πάλης για να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς, ασφάλισης, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, για αυξήσεις και για Συλλογικές Συμβάσεις. Ενιαία σε κάθε κλάδο, για να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, η κοινή δράση και συμμαχία όλων όσοι υποφέρουμε από τα μονοπώλια, των εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για να επιβάλουμε τις δικές μας "κόκκινες γραμμές" με βάση τα συμφέροντά μας.
Αγωνιζόμαστε για:
Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, Να καταργηθούν τώρα τα εργολαβικά γραφεία εργασίας.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Άμεση αποζημίωση στο 100% περιουσιών που καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.
Άμεσα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη του κράτους.

Καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο του κλάδου μας που θέλει να αγωνιστεί για το δίκιο του, να έρθει σε επαφή με το σωματείο μας, να οργανωθεί  στο σωματείο μας , κανείς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του μόνος του. Να εμπιστευτεί τα ταξικά σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ.
Πρέπει να ηττηθεί το κλίμα ότι τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες. Και να μην ξεχνάμε πως όλα τα δικαιώματα κατακτήθηκαν με θυσίες, αγώνα, ακόμα και αίμα των εργαζομένων.