17/4/20




Ελευσίνα 15/04/2020
ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Το Σωματείο μας ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να οριστεί η Τετάρτη 15 Απρίλη ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market, προχώρησε σε παρεμβάσεις σε καταστήματα και αποθήκες super market και σε χώρους Logistics σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Αττικής.

Μέσα από τις παρεμβάσεις μας αναδείξαμε την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπου κανένας έλεγχος δεν υπάρχει για την τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασία μας από την πανδημία.

Από νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε μαζί με αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες οδηγούς τις παρεμβάσεις στις εταιρείες Logistics ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ και ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ, ενώ το μεσημέρι από κοινού με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην αποθήκη του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ στη Μάνδρα. Επίσης πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις και κινητοποιήσεις έξω από super market στην Ελευσίνα, στα Α. Λιόσια, στα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο.



Βρεθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους, με αιτήματα και διεκδικήσεις για μέτρα άμεσης προστασίας των εργαζομένων απέναντι στον κορονοϊό, για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους απέναντι στην ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας.
Η δράση του Σωματείου δεν σταματάει στη σημερινή μέρα. Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market, στις αποθήκες και στα Logistics να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. Να συγκροτήσουν Επιτροπές για την υγεία και ασφάλεια σε κάθε χώρο. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.





ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ, των αποθηκών και των Logistics που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία, να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Απολυμαντικά διαλύματα στις εισόδους, τους κοινόχρηστους χώρους και κάθε πόστο δουλειάς για καθαρισμό χεριών και επιφανειών εργασίας. Απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (σκάνερ, κλαρκ γραφεία κοκ).
  • Συστηματικό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων (αποδυτήρια, τουαλέτες, χώροι διαλείμματος κοκ. ). Επαρκής αερισμός των εργασιακών χώρων και τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 





ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ