4/4/18


Αλληλεγγύη στους Εργαζόμενους της Carrefour

Οι Εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα στο Εμπόριο από την Ελλάδα εκφράζουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της πολυεθνικής Carrefour στον συνεχιζόμενο αγώνα τουςενάντια στα σχέδια της εταιρίας για χιλιάδες απολύσεις σε Γαλλία και Βέλγιο.
Η πολυεθνική ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες 2.400 απολύσεις στη Γαλλία και 1.200 στο Βέλγιο (με τη μέθοδο της δήθεν «εθελούσιας εξόδου») για να διασφαλίσει κεφάλαια για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία προχωρούν σεαπεργία και νέες κινητοποιήσεις το τριήμερο 30 Μαρτίου με 1η Απρίλη. Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια μικρότερων κινητοποιήσεων σε καταστήματα σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και τη διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα της πολυεθνικής στη Γαλλία στις αρχές του Μάρτη.
Σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση των εργοδοτών με μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και απολύσεις για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η Carrefour όπως και όλα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία είναι μια ένωση των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της πολυεθνικής επικαλείται τις συνθήκες ανταγωνισμού από άλλα παγκόσμια μονοπώλια του εμπορίου και τα συμφέροντα της εταιρίας για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Όμως εργαζόμενοι και πολυεθνικές δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τα κέρδη των πολυεθνικών και δεν πρέπει να δεχτούν καμιά θυσία για τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Οι μεγάλοι όμιλοι έχουν βοηθό σε αυτές τις προσπάθειες δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα που αποδέχονται ως αιτήματα των εργαζομένων την «ανάπτυξη», την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία των πολυεθνικών. Σε αυτή την κατεύθυνση καλλιεργούν την αναμονή, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους των Carrefour και στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για την προστασία των δουλειών τους.

Υπογραφή
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤ/ΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔ/ΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Δ. ΑΤΤΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ